Almen praksis
Almen praksis fungerer som danskernes primære indgang til sundhedsvæsenet, og den praktiserende læge spiller en central rolle både inden for forebyggelse, behandling samt agerer som gatekeeper til det øvrige sundhedsvæsen og i nogle tilfælde til kommunale tilbud.
98% af alle danskere er registeret ved en praktiserende læge. Den praktiserende læge kan have op til ca. 1600 patienter registeret, og det varierer regionalt, hvor mange praksis, der har lukket for tilgang. Der er stor variation i det gennemsnitlige antal kontakter pr. fuldtidslæge pr. dag, men i gennemsnit har en praktiserende læge 50 kontakter (2017) med patienter hver dag fordelt på konsultationer, e-mails, telefonopkald og hjemmebesøg (28 fysiske kontakter per fuldtidslæge i gennemsnit). Hver dansker har i gennemsnit 7 kontakter med deres praktiserende læge hvert år.
I Danmark er der omkring 2.000 praksis, som dækker over knap 3.500 lægekapaciteter. Almen praksis er organiseret som selvstændige virksomheder under regionernes ansvar. Organiseringen kan enten være som solopraksis, kompagniskabspraksis, delepraksis, udbudsklinikker eller i regionsklinikker. De fleste praktiserende læger i Danmark er beskæftiget via kompagniskabspraksis, hvor praksis ejes og drives af flere læger under samme ydernummer. Regionen tildeler ydernumre til de praktiserende læger i deres region, og ydernummeret muliggør behandling og afregning af ydelser fra sygesikringen. De praktiserende læger aflønnes via et system baseret på både et basishonorar per tilknyttet patient samt ydelseshonorar ("mixed capitation and fee-for-service system").