Aktuel forskning på Forskningsenhederne for Almen Praksis
Hvad forskes der i på de fire Forskningsenheder for Almen Praksis i Aalborg, Aarhus, København og Odense?
Klik på filtrene - så opdateres resultaterne under filtrene.
Akutte tilstande
Forskningsgruppen arbejder med projekter, der dækker hele paletten af det akutte sundhedsvæsen: lægevagt, skadestuer/akutafdelinger, akuttelefon (1813) og præhospitalerne (112).
Linda Huibers: huibers@ph.au.dk
Morten Bondo Christensen: mbc@ph.au.dk
Aarhus
Center for almen medicinsk undervisning
Der er i enheden fokus på metoder til optimering af sammenhæng mellem den teoretiske undervisning og det kliniske ophold samt optimering af udbyttet af det kliniske ophold, så læringspotentialet, motivation og refleksion fremmes blandt de medicinstuderende.
Jette Kolding Kristensen: j.kolding@rn.dk
Aalborg
Deep End Denmark
Det overordnede formål med Deep End Denmark er at styrke almen praksis i belastede områder og herved bidrage til at mindske konsekvenserne af ulighed i sundhed.
Mogens Vestergaard: mv@clin.au.dk
Aarhus
Familiegruppen
Forskningsgruppen har fokus på almindelige børns sundhed, herunder mental sundhed i familier, forekomst af sygdomme og smerter hos børn, børns medicinforbrug, og hvordan man så tidligt som muligt kan identificere børn, der af forskellige årsager ikke trives så godt, eller hvor der er risiko for, at barnets fysiske eller psykiske udvikling påvirkes.
Gritt Overbeck: grio@sund.ku.dk
København
Infektionssygdomme og antibiotikaforbrug i almen praksis
Gruppen har til formål at levere forskning af høj kvalitet, der bidrager til at forbedre viden om håndtering af smitsomme sygdomme, mindske uhensigtsmæssig brug af antibiotika samt kontrollere udviklingen af antimikrobiel resistens.
Lars Bjerrum: lbjerrum@sund.ku.dk
København
Kræft
Forskningsgruppen forsker i kræftforløbet fra de første oplevelser af symptomer til lægesøgning i almen praksis, udredning, behandling og opfølgning af kræft.
Linda Aagaard Rasmussen: linda.rasmussen@ph.au.dk
Line Flytkjær Virgilsen: line.virgilsen@ph.au.dk
Aarhus
Medicinsk uddannelsesforskning
Forskningsgruppen undersøger forskellige aspekter af praktiserende lægers efteruddannelse samt uddannelsen for kandidatstuderende i medicin og KBU-læger.
Niels Kristian Kjær: nkjaer@health.sdu.dk
Odense
Multisygdom
Forskningsgruppen arbejder bl.a. med registerforskning og Det Danske Multisygdomsindeks, som er udviklet af gruppen, og som klassificerer 39 fysiske og psykiske sygdomme på befolkningsniveau i både den primære og sekundære sektor.
Anders Prior: anders.prior@ph.au.dk
Aarhus
Relationer i almen praksis
Formålet med gruppen ”Relationer i almen praksis” er at generere forskningsbaseret viden til gavn for borgere, professionelle, og samfund om relationers betydning for menneskers sundhed, sygdom, og helbredelse.
Elisabeth Assing Hvidt: ehvidt@health.sdu.dk
Odense
Symptomer, lægesøgning og diagnostisk i praksis
Forskningsgruppen undersøger forskellige elementer af symptomoplevelsen og
eksplorerer i lægesøgningsprocessen og den videre diagnostik.
Dorte Ejg Jarbøl: DJarbol@health.sdu.dk
Odense
Tværfaglig rehabilitering
Med fokus på primærsektoren arbejder forskningsgruppen for at optimere tværfagligheden i behandlingen og forebyggelsen af smerter, funktionsnedsættelse og sygdomme. Målsætningen er bedre behandlingsresultater for patienterne og varetagelsen af flere forløb i primærsektoren, så færre patienter i fremtiden behøver en henvisning til sygehusene.
Allan Riis: ariis@dcm.aau.dk
Aalborg
Ultralyd
Klinisk ultralydsskanning eller point-of-care ultralyd bliver i stigende grad anvendt af praktiserende læger. I ultralydsgruppen arbejder gruppen målrettet for at skabe et fundament af viden om brugen af ultralyd i almen praksis.
Camilla Aakjær Andersen: caakjaer@dcm.aau.dk
Aalborg
Audti Projekt Odense (APO)
APOs formål er at udvikle og gennemføre kvalitetsudviklingsprojekter baseret på aktivitetsregistrering, samt at analysere arbejdet i almen praksis i forbindelse med konkrete projekter.
Jesper Lykkegaard: jlykkegaard@health.sdu.dk
Odense
CopLab - The Copenhagen Primary Care Laboratory Database
Centret huser CopLab-databasen, der er en sundhedsvidenskabelig informationsbank med svar på laboratorieundersøgelser fra almen praksis af mere end 1 million danskere. Databasen benyttes af flere forskere til almenmedicinsk relevant forskning. Således pågår over 20 praksisnære projekter inden for områder som hypothyreose, diabetes, senfølger ved kræft, psykisk sygdom, kolesterolsænkende behandling og hjertesvigt
Christen Lykkegaard Andersen: christen.andersen@sund.ku.dk
København
Digital sundhed
Forskningsgruppen Digital Sundhed inddrager både borger og praktiserende læge som aktive partnere på det digitale felt og undersøger, hvordan de nye digitale løsninger påvirker hverdagen hos patienten og i almen praksis.
Ulrik Bak Kirk: ubk@ph.au.dk
Aarhus
Grøn praksis
Grøn Praksis formidler viden om sammenhænge mellem klimaforandringer og sundhed til kollegaer og patienter. Gruppen arbejder på at give de praktiserende læger en værktøjskasse, der gør det muligt at træffe klimavenlige valg.
Nanne Holt Jessen: n.holt@ph.au.dk
Aarhus
Konsultation og læring
Denne gruppe fokuserer på mødet mellem læge og patient og har som formål at udvikle viden om konsultationsformer og professionelle roller i almen praksis, så de modsvarer nye udviklinger i samfundet og i sygdomsmønstre.
Ann Dorrit Guassora : guassora@sund.ku.dk
Torsten Risør: torsten.risor@sund.ku.dk
København
Kvalitetsudvikling og interventioner
Forskningens omdrejningspunkt er, hvad der har betydning for klinisk adfærd i almen praksis og på tværs af sektorgrænserne. Sammen med patienter, klinikere og sundhedsvæsnets organisationer udvikler, afprøver og evaluerer forskningsgruppen interventioner, der kan medvirke til at forbedre det kliniske arbejde og patientbehandlingen i almen praksis.
Anna Mygind Rasmussen: mygind@ph.au.dk
Flemming Bro: fbro@ph.au.dk
Aarhus
Mentalt helbred
Forskningsgruppens forsker i behandling med antidepressive lægemidler, diagnostik af mentale lidelser, mental trivsel og kronisk sygdom, problemløsende samtaler, samtalebehandling ved mentale lidelser, sorgforløb og støtte til pårørende og validering af psykometriske instrumenter
Kaj Sparle Christensen: kasc@ph.au.dk
Bo Christensen: bc@ph.au.dk
Aarhus
Ny teknologi
Forskningsgruppen undersøger, hvorledes nye teknologier som kunstig intelligens, virtual reality og videokonsultation hensigtsmæssigt kan integreres i almen praksis.
Janus Laust Thomsen: jlt@dcm.aau.dk
Aalborg
Risikoforståelse og kommunikation
Forskningsgruppens emner omhandler, hvordan forskellige mål for risiko og gevinst forstås og bedst formidles, og hvilke konsekvenser det har for lægers valg af udredningsstrategi og for patienters valg samt vedholdenhed overfor en aftalt behandlingsplan.
Jesper Bo Nielsen: JBNielsen@health.sdu.dk
Odense
Sårbarhed i praksis
Forskningsgruppen ’Sårbarhed i praksis’ arbejder på at udvikle vores forståelse af sårbare patienter og deres møde med det primære sundhedsvæsen.
Camilla Hoffmann Merrild: chm@dcm.aau.dk
Aalborg
Tværsektorielle patientforløb
Forskningsgruppen forsker i, at reducere unødvendige patientovergange og gøre de nødvendige overgange bedre.
Jesper Lykkegaard: jlykkegaard@health.sdu.dk
Odense
Center for Musculoskeletal Health
Formålet med Center for Musculoskeletal Health er at udvikle, undersøge og implementere specifikke behandlinger og håndteringsstrategier for de hyppigste muskuloskeletale lidelser (f.eks. ryg, knæ og skuldersmerter).
Michael Skovdal Rathleff: misr@hst.aau.dk
Aalborg
De raske "patienter" i almen praksis
Forskningsgruppen arbejder overvejende med screening som case set i et almenmedicinsk perspektiv. Forskningsgruppen er primært interesserede i screeningens konsekvenser for de raske borgeres opfattelse af eget helbred både forud og efter deltagelse i screeningsundersøgelser
John Brodersen: jobr@sund.ku.dk
København
Eksistentiel og åndelig omsorg
Forskningsgruppen undersøger syge borgeres eksistentielle og åndelige behov og hvordan disse behov mødes bedst i Almen Praksis og Sundhedsvæsenet bredt gennem en strategisk og fagligt velfunderet sundhedsorienteret praksis, der prioriterer fokus på det hele menneske med alle dets mange behov – fysiske, psykiske, sociale og åndelige.
Niels Christian Hvidt: nchvidt@health.sdu.dk
Odense
Infektioner og antibiotikabehandling
Forskningsgruppen arbejder med projekter, som har fokus på at optimere diagnostik og behandling af hyppige infektioner i almen praksis, såsom luftvejs- og urinvejsinfektioner.
Marlene Plejdrup hansen: mph@dcm.aau.dk
Aalborg
Kronisk sygdom og polyfarmaci
I enheden arbejdes med en række forskellige kroniske sygdomme med fokus på udvikling af redskaber til sikring af kontinuitet af patientforløb og optimering af behandlingen.
Jette Kolding Kristensen: j.kolding@rn.dk
Aalborg
MOVE - Forskning i fysisk aktivitet
MOVE forsker i, hvordan befolkningen motiveres til og fastholdes i en aktiv livsstil, og hvordan de praktiserende læger i Danmark kan "ordinere" fysisk aktivitet.
Rasmus Østergaard Nielsen: roen@ph.au.dk
Aarhus
Multimorbiditet
Antallet af patienter med multimorbiditet stiger i almen praksis, og i takt med dette stiger også interessen for forskning inden for området. Med afsæt i dette retter en række forskere ved centeret opmærksomhed mod, hvad der karakteriserer fænomenet multimorbiditet, og hvad det betyder for patienter, praktiserende læger og for forskning i almen medicin.
Frans Boch Waldorff: fransw@sund.ku.dk.
Tora Grauers Willadsen: tora.willadsen@sund.ku.dk
København
Organisering i almen praksis
Almen praksis har i en årrække undergået en række organisatoriske ændringer. Blandt andet kan nævnes praksisakkreditering, dannelsen af kvalitetsklynger i forbindelse med den nye overenskomstaftale, ny organisering af behandlingsforløb for kroniske patienter og nye afregningsformer. Formålet med forskningsgruppen er at undersøge, hvordan sådanne tiltag påvirker de praktiserende lægers trivsel og adfærd.
Line Bjørnskov Pedersen: lib@health.sdu.dk
Odense
Sundhedsfremme og forebyggelse af livsstilsrelaterede sygdomme
Det overordnede mål for Forskningsgruppen for Sundhedsfremme og Forebyggelse af livsstilsrelaterede sygdomme er, at bidrage til en reduktion i forekomsten af livsstilsrelaterede sygdomme
Trine Thilsing: tthilsing@health.sdu.dk
Odense
Trivsel i almen praksis
Udbrændthed hos praktiserende læger og sammenhænge med psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed
Anette Fischer Pedersen: afp@ph.au.dk
Peter Vedsted: p.vedsted@clin.au.dk
Aarhus
Ulighed i sundhed
Almen praksis indtager en nøgleposition i sundhedsvæsenet, når det gælder ulighed i sundhed. Forskningsenheden for Almen Praksis har en forskningsgruppe, der fokuserer på denne ulighed. Gruppen arbejder på tværs af forskningsemner og specifikt med forståelsen af ulighed og metoder til at studere ulighed i sundhed.
Amanda Paust: amasa@ph.au.dk
Aarhus