top of page

Kom godt i gang med ydelse 2150 - opsporing af somatisk sygdom hos personer med svær psykisk sygdom

Vil du gerne vide, hvordan du som praktiserende læge kommer godt i gang med ydelse 2150? Så læs herunder, hvor VID har samlet erfaringer og muligheder for at lære mere om brug af ydelsen.

Læs ny viden fra aktuel forskning

Patienter med alvorlige psykiske lidelser lever i gennemsnit omkring 15-20 år kortere end den resterende befolkning, og deres livskvalitet er markant nedsat. En lille del af løsningen på dette komplekse problem kan være en længere konsultation i almen praksis, som blev indført med OK22. En konsultation, hvor lægen har bedre tid til at møde, undersøge og ikke mindst skabe en relation til patienten. Det viser forskning fra SOFIA-studiet ("Sammen Om Fysisk og psykisk helbred i Almen praksis"), som ligger til grund for ydelse 2150.

Bestil en forsker

Forskere fra SOFIAs forskningsgruppe kommer meget gerne ud til klynger, DGE-grupper, 12-mandsforeninger, PLO-K-grupper og lignende og introducerer ydelse 2150.

  • Kontakt praktiserende læge og lektor på Center for Almen Medicin, Københavns Universitet, Anne Møller på anmo@sund.ku.dk 

Find målgruppen for ydelse 2150

  • Læs om målgruppen for ydelse 2150 og vejledningen til brug af ydelsen fra PLO i linket her (se på side 29 i dokumentet, som svarer til side 189 i selve vejledningen).

  • Tjek denne side fra SydKIP, hvor du også finder et flowchart (også indsat herunder) til at udvælge patienterne med svær psykisk sygdom.

flowchart.png

Få hjælp til udtræk af patienter i dit praksissystem hos de regionale kvalitetsenheder

  • Se f.eks. links til vejledning i dataudtræk i de forskellige praksissystemer hos KAP-S - klik her.

Vær sammen om opgaven i almen praksis

  • Få praksispersonalet med i arbejdet med at implementere ydelse 2150 i praksis. PLO-E har en række kurser, der kan være med til at klæde personalet på til håndtering af patienter med svær psykisk sygdom i almen praksis.

Kom i gang med at bruge ydelse 2150 i din praksis

  • Hent en pdf med konkrete forslag til, hvordan du griber ydelse 2150 an i din egen praksis.

  • Lyt også til to podcasts produceret i samarbejde mellem VID og Månedsskrift for Almen Praksis om ydelse 2150 nedenfor.

 

Hjælp dine patienter i gang med 2150

  • Social Sundhed kan også hjælpe med ydelse 2150. Social Sundhed er en landsdækkende NGO, som med frivillige kræfter arbejder for at skabe større social lighed i sundhed. Social Sundhed ledsager og støtter sårbare og udsatte mennesker til deres aftaler i sundhedsvæsenet med udgangspunkt i det enkelte menneskes behov. Opgaven varetages af frivillige sundhedsfaglige studerende, også kaldet brobyggere. Se mere her: Om Social Sundhed - Social sundhed

Dette initiativ skal bidrage til at implementere OK22-ydelsen 2150, også kendt som ”Fokuseret somatisk undersøgelse til borgere med psykisk lidelse” gennem mobilisering af viden fra forskningsprojektet SOFIA, som ligger til grund for overenskomstydelsen.

 

Baggrunden er, at patienter med alvorlige psykiske lidelser i gennemsnit lever væsentligt kortere end den øvrige befolkning, og at deres livskvalitet er markant nedsat.

 

En lille del af løsningen på dette komplekse problem kan være den fokuserede somatiske undersøgelse, hvor lægen har bedre tid til at møde, undersøge og ikke mindst skabe en relation til patienten. Det viser forskning fra SOFIA-studiet.

 

VID bidrager gennem fire indsatser:

 

  1. VID hjælper med at udbrede viden fra SOFIA-studiet til klinikere og fagpolitikere gennem podcasts, kronikker, skræddersyede vidensværktøjer, som f.eks. ovenstående guide til at komme godt i gang med ydelse 2150, og anden formidling i både fag- og omnibusmedier.

  2. VID faciliterer planlægning af en konference gennem workshop, drejebog, kontakt til journalister og anden praktisk assistance: Forskning fra SOFIA-studiet indeholder en lang række indsigter, som kan være nyttige for en bred kreds af aktører og beslutningstagere omkring almen praksis.

  3. VID identificerer eksisterende kursustilbud til almen praksis, hvor det kan være relevant at inkludere ny viden fra SOFIA-studiet og undersøger muligheden for at implementere denne viden i kurserne.

  4. VID sætter fokus på de tekniske barrierer, som SOFIA-forskningen viser gør det vanskeligt for almen praksis at finde de patientmålgruppen, så relevante aktører som PLO og leverandører af journalsystemer kan hjælpe med at løse problemet på det rette niveau.

bottom of page