Digital opsporing af osteoporose i almen praksis
Krav for at kunne deltage + honorar
Praksis fra følgende regioner kan deltage:
Region Nordjylland, Region Syddanmark
Øvrige geografiske betingelser for deltagelse:
Hvordan honoreres deltagelsen?
Deltagelse i studie 1 honoreres med 4000 kr. (ekskl. moms). Deltagelse i studie 2 honoreres med 1000 kr (ekskl. moms) per deltagende medarbejder (max 3 per praksis).
Tilmeldingsfrist:
1. januar 2035
Kort om forskningsprojektet
Projektets formål:
Projektets formål er at undersøge, hvordan et digitalt beslutningsstøtteværktøj til opsporing af patienter i høj risiko for osteoporotiske frakturer kunne passe ind i almen praksis. Værktøjet hedder FREM - Fracture Risk Evaluation Model. FREM er en algoritme, der vurderer en patients risiko for osteoporotiske brud inden for de kommende 12 måneder på baggrund af data i patientjournalen, uden behov for manuel dataindtastning. På sigt er målet, at FREM skal yde støtte til at identificere patienter der er i høj risiko for osteoporotiske brud – også dem, der endnu ikke er blevet diagnosticeret med osteoporose. Vi skal undersøge datamæssige udfordringer, og undersøge de menneskelige perspektiver ved digital beslutningsstøtte i almen praksis.
Der udføres to studier, og der er muligt at deltage i det ene, der andet, eller begge to. I studie 1 undersøges anvendeligheden af FREM i lægesystemet CGM XMO. Her skal vi afklare, hvor vi potentielt kan støde på tekniske udfordringer. Hertil indsamler vi data på 16.000 patienter i Region Syddanmark og Nordjylland. I studie 2 undersøger vi lægers og sygeplejerskers holdning til og oplevelser med digitale værktøjer gennem interviews af ca. en times varighed. Deltagelse i interviews kan foregå i praksis eller online.
Emneord:
Osteoporose, Digital sundhed, Beslutningsstøtte
Hvad er fordelene ved projektet for patienten?
Der rekrutteres ikke patienter til studie 1 og 2. På sigt påbegyndes rekruttering til studie 3, hvori patienternes behov of holdninger til digital beslutningsstøtte undersøges. Her rekrutteres patienter i risiko for osteoporotiske frakturer, og fokus vil blive patienternes holdninger til automatiseret risikovurdering, deres behov for information, og hvordan praksis' brug af digitale beslutningsstøtteværktøjer påvirker patientens forhold til deres læge. På lang sigt er forhåbningen, at projektet kan lede til forebyggelse af osteoporotiske frakturer og deraf forringet sundhedstilstand og livskvalitet for patienten.
Projektet er støttet af Osteoporoseforeningen, Helsefonden, Region Syddanmark og Danish Diabetes and Endocrine Academy.
Hvad er fordelene ved projektet for klinikken?
Ved at deltage i projektet kan klinikken få direkte indflydelse på udformningen af digitale værktøjer, der skal støtte klinikken i at få øje på de patienter der kan have allermest gavn af diagnosticering og forebyggende behandling.
Hvad er klinikkens opgaver i projektet helt konkret?
- Ved deltagelse i studie 1 skal klinikken give samtykke til at klinikkens patienter indgår i studiet. Dataudtræk m.m. foretages af CompuGroup Medical, og klinikken skal ikke foretage sig noget. Honoreringen ydes for det tidsforbrug der er i forbindelse med sætte sig ind i projektet, kommunikation med kontaktpersonen og et evt. informationsmøde, hvis dette ønskes.
- Ved deltagelse i studie 2 skal en eller flere af klinikkens medarbejdere deltage i individuelle interviews af ca. en times varighed. Interviews kan enten foregå online eller i klinikken, og både læger og sygeplejesker kan deltage. Max 3 deltagende medarbejdere per klinik.
Kontakt og det praktiske
Projektets hjemmeside:
Hvordan skal klinikken tilmelde sig projektet?
For yderligere information og tilmelding kontaktes ph.d.-studerende Emilie Rosenfeldt Christensen.
Navn (kontaktperson 1):
Emilie Rosenfeldt Christensen
E-mail (kontaktperson 1):
Telefon (kontaktperson 1):
+45 2494 9215
Navn (kontaktperson 2):
E-mail (kontaktperson 2):
Telefon (kontaktperson 2):